Правила за колачињата

1. Користењето колачиња и целта на овие правила

Што се колачиња?

Колачињата се мали текстуални датотеки кои се зачувуваат на вашиот компјутер од сајтот што го посетувате. Тие нашироко се користат за да може сајтот да работи или да работи поефикасно, како и да пружа веб-услуги и функционалности на корисниците. Според важечките законски прописи, колачињата може да се чуваат или да дадат пристап до вашата опрема само со ваша согласност, освен колачињата коишто се неопходни за пружањето услуги на оваа веб-страница. Целта на овие правила е да ви ги пружиме потребните информации во врска со користењето колачиња и чувањето на таквите колачиња на вашиот уред кога пристапувате на нашиот сајт за да можете да направите избор дали сакате да овозможите колачињата да бидат ставени на вашиот уред.

Кои видови колачиња постојат?

Постојат „упорни“ колачиња или колачиња на „сесија“. Упорното колаче се состои од текстуална датотека којашто веб-серверот ја испраќа до веб-пребарувачот, кој пак ќе го чува, а колачето останува да важи до предвидениот датум на истекување на рокот (освен ако корисникот не го избрише пред истекот рокот на важење). Од друга страна, колачето на сесијата истекува на крајот на корисничката сесија, кога ќе се затвори веб-пребарувачот. Целта на користењето на овие различни колачиња во кратко е наведена во овие правила.

Што е веб-светилник?

Покрај колачињата, HBO може да користи таканаречени веб-светилници. Веб-светилникот е вид електронска слика со големина од само еден пиксел, вграден во и преземен од веб-сајт, апликација или електронска пошта со HTML поддршка. Веб-светилникот пружа информации за вашиот уред, како што се IP-адреса, URL-адреса, траење на посетата, веб-пребарувач и колачиња.

2. Колачиња на сајтот (Исклучиво неопходни колачиња )

Certain site cookies (so-called first party cookies used by HBO) are necessary for performance of Services provided by HBO. If you disable such site cookies by changing cookie settings in your browser (see section 6 below) you will not be able to use the HBO Website and Services. The table below explains the site cookies we use and why we use them. Please note that the cookies described in this policy are used on all platforms on which the Services are available.

КолачеВид колачеЦелФункцијаДатум на истекување
Банер колачеУпорноФункционалностОва колаче во себе ги чува банерите на сајтот коишто се користат на сајтот без оглед дали корисникот ги гледа или не.Најмногу 1 недела
Колаче за јазикот избран од страна на корисникотСесииФункционалностОва е привремено колаче коешто ги бележи јазиците избрани од страна на корисникот.Крај на сесијата/затворање на веб-пребарувачот
Колаче за согласностУпорноФункционалностОва колаче во себе чува информации за видот на колачето прифатено од страна на корисникот.1 година
Колаче за Gateway статусСесииФункционалностОва е привремено колаче кое во себе ги чува информациите неопходни за пријавување налог.Крај на сесијата/затворање на веб-пребарувачот
Колаче за репродукција на порано гледана содржинаСесииФункционалностОва е привремено колаче кое се користи од страна на сајтот за да се запомни содржината којашто корисникот сакал да ја пушта пред регистрација.Најмногу 2 минути
SnapEngage колачеУпорноФункционалностОва колаче зачувува информација што е неопходна за функционалноста на разговорите на веб страната.Најмногу 1 година

3. Колачиња од трети лица коишто не се врзани за маркетинг (колачиња за аналитика)

Табелата подолу ја објаснува аналитиката на колачињата што ние ги користиме и како ние ги користиме. Овие колачиња се поставени од  трети страни, а не од оваа веб страна. Овие колачиња се користат исклучиво по Ваша согласност. Вие може да го смените начинот на користење на овие колачиња согласно деловите 5 или 6 подолу. Следната табела ги објаснува користените колачиња од трети лица коишто не се врзани за маркетинг и причината за нивно користење. Сакаме да ве известиме дека колачињата опишани во овие правила се користат на сите платформи на коишто се достапни нашите услуги.

КолачеВид колачеЦелФункцијаДатум на истекување
GoogleУпорноАналитика/мерењеGoogle користи колачиња за собирање статистички податоци на сајтот и за следење на стапката на конверзија.1-20 години
Google AnalyticsУпорноАналитика/мерењеОвие колачиња се користат за собирање информации за начинот на користење на сајтот од страна на посетителите. Собраните информации се користат заради создавање извештаи и помагаат за унапредување на сајтот.
Овие колачиња собираат информации на анонимен начин, вклучувајќи (i) број посетители на страницата, (ii) од каде посетителите стигнале на оваа страница и (iii) страниците на овој сајт што ги посетиле. Кликнете тука за преглед на правилата на приватност на Google
Најмногу 2 години
Google OptimizelyУпорноАналитика/мерењеОвој сајт користи колачиња Optimizely заради тестирање и анализа на интеракцијата на корисникот со овој сајт. Ова го правиме за да донесеме права одлука за тоа како да им пружиме подобро доживување на корисниците.Максимум 90 дена
CrazyEggУпорноАналитика/мерењеCrazyEgg користи некои колачиња за да може да ги идентификува посетителите, да ги процени моделите на користење и да објави анализа на сообраќајот и да ги идентификува полињата на интерес.1-5 години
RaygunУпорноПерформансиRaygun користи колачиња за да си обезбеди добра работа и да собира информации за паѓањето и грешките на овој сајт, што овозможува унапредување на сајтот и му помага на HBO да ги развива своите услуги.1-4 месец

4. Колачиња од трети лица коишто се врзани за маркетинг (колачиња за маркетинг)

Следната табела ги објаснува колачињата на сајтот што ги користиме и причината зошто ги користиме. Овие колачиња ги поставува некое трето лице, а не овој сајт. Овие колачиња се користат само со ваша согласност. Користењето на колачињата за маркетинг можете да го менувате во согласност со деловите 5 или 6, наведени во продолжение. Оневозможувањето на таквите колачиња со блокирање (види дел 5 во продолжение) или промена на параметрите за колачињата на вашиот пребарувач (види точка 6 во продолжение) нема да влијае на функционалноста на сајтот и услугите на HBO. Сакаме да ве известиме дека колачињата опишани во овој дел се користат само на платформите на пребарувачот.
КолачеВид колачеЦелФункцијаДатум на истекување
Google RemarketingУпорноДавање реклама/целна рекламаGoogle ги користи овие колачиња за да им прикажува огласи на корисниците коишто порано го посетиле нашиот сајт. Дополнителни информации за Google Remarketing ќе најдете тука: http://www.google.com/ads/innovations/remarketing.htmlНајмногу 1 година
Google Double ClickУпорноДавање реклама/целна рекламаОвој сајт користи колачиња Google DoubleClick за да ја мери ефикасноста на своите онлајн маркетиншки кампањи.18 месеци
FacebookУпорноДавање реклама/целна рекламаДоколку корисникот е пријавен на налогот на Facebook, Facebook може преку овој сајт да стави колачиња на уредот на корисникот заради рекламирање.1 недела - 2 години
Трендоленд

ЦБ Медиа ДООЕЛ Скопје

Емедиа гроуп

Тајм Борг

Кафепауза

Телеком

Кајгана Медиа

Медиагроупе

Факултети

Точка Медиа ДООЕЛ

Фрајдеј Комуникации

ЕФ-ТРИ ДОО експорт-импорт Скопје

Телевизија Сител

Телевизија Макпетрол ДООЕЛ

ТРД Канал 5 ДООЕЛ

АлсатМ ТВ

24 Вести ДООЕЛ Штип
УпорноДавање реклама / целна рекламаВеб страната ги користи овие колачиња за да ја измери ефективноста од онлајн маркетинг кампањитеМаксимум 1 година

5. Поставки на колачиња за аналитика и маркетинг

Поставки за колачињ

Со притискање на копчето “Поставки за колачиња” погоре, може да пристапите кон страната за поставки на колачиња каде што може да ги блокирате/ овозможите колачињата за аналитика и маркетинг наведени во делот 3 и 4 на дадениот пребарувач што во моментов го користите. Ве молиме бидете информирани дека блокирањето/ дозволувањто на колачиња за аналитика и рекламирање во даден пребарувач не влијае на поставувањата на другите пребарувачи што ги користите за HBO GO.

6. Дефинирање на колачињата на вашиот пребарувач

Како можам да го контролирам користењето на колачињата или пак да ги отстранам?

Можете да одберете дали сакате да прифатите колачиња.

Поголемиот дел веб-пребарувачи овозможува контрола на горенаведените колачиња со дефинирање на поставките на пребарувачот. Со дефинирање на поставките на пребарувачот можете да го избегнете прифаќањето на колачињата. Овој метод што се користи за блокирање на колачињата ќе зависи од веб-пребарувачот што го користите. За да дознаете повеќе за колачињата, вклучувајќи го и начинот на кој можете кои колачиња се поставени и како да ракувате со нив и како да ги избришете, појдете на www.aboutcookies.org или www.allaboutcookies.org.

Имајте предвид дека со промена на поставките на колачињата на вашиот пребарувач, функциите, наведени погоре во деловите 2-4, нема да бидат достапни на опишаниот начин.

Ако не ги прифатите колачињата, користењето колачиња ќе биде ограничено на колачињата на сајтот (исклучиво неопходни колачиња). Сакаме да ве известиме дека вашето прифаќање за користење колачиња се однесува на платформи како што е наведено во деловите 2-4. За список на моментално достапни платформи и уреди посетете некој релевантен центар за помош на HBO https://helpcenter.hbogo.eu/mk/.

7. Колачиња и лични податоци

Личните информации коишто ги чуваме за вас може да бидат поврзани со колачињата.

8. Правила за приватност и правила за колачињата

Правилата за колачињата претставуваат интегрален дел на Правилата за приватност на овој сајт. Погледнете ги нашите Правила за приватност за подетални информации, вклучувајќи ги и информациите кои се однесуваат на вашите права и правните лекови коишто постојат врз основа на важечките правни правила. Кликнете тука за Правила на приватност.

9. Контактирајте нѐ

Со овој сајт управува HBO Europe s.r.o.

Контактирајте не доколку имате какво било прашање за нашите колачиња или за овие правила за колачињата:

(a) преку е-пошта, на: sekretariat@hbo.cz

(б) по пошта, на: Praha 7, Jankovcova 1037/49, Post Code: 170 00, Чешка Република